Прехрамбено – биотехнолошки техничар је нови образовни профил у Техничкој школи „23.маЈ“, који је званично на располагању ученицима од 2024/2025. школске године.
То је образовни профил будућности.
Биотехнологија је увек тежила превазилажењу граница онога што је могуће, користећи микроорганизме и неке бактерије за производњу хране и пића.
Прехрамбени технолози су увек желели да направе нове производе који ће остати запажени.
Као прехрамбено–биотехнолошки техничари имаћете прилику да будете креатори, истраживачи и иноватори, постаћете стручњаци који ће обликовати будућност хране.
Сами ћете знати да дате одговоре и објашњења на многа питања која се тичу хране, а само нека од њих су зашто се чоколада топи у устима, која је разика између белог и интегралног брашна, како се праве бућави сиреви, зашто је вино боље што је старије, зашто хлеб расте док се пече у рерни....
На основу стечених стручних знања, вештина и способности прехрамбено – биотехнолошком техничару је омогућено брзо запошљавање и наставак школовања на многим факултетима.
У Србији је прошле године почела градња „БИО 4“ кампуса који доноси спој биомедицине, биотехнологије и биоинформатике, у коме ће се налазити девет научних институција, шест факултета као и представништва великих светских биотехнолошких компанија.
Постани и ти део те будућности!